Jak vybudovat hvězdný tým

Máte pod taktovkou tým nebo celé oddělení? Jako celek to nefunguje, nedá se dýchat, výsledky nejsou nic moc? Odpovědí je výběr lidí podle firemních hodnot a pestrost - diverzita týmu! Potřebujete radu, jak správně poskládat tým?

Jste-li šéfem týmu, šéfem firmy, personalistou ale ostatně i jedním z řadových členů týmu – pak na vlastní pracovní kůži víte, jak zatraceně zásadní je jeho složení. Položte si otázku, podle čeho si jako jako soukromá osoba vybíráme své přátele? Prakticky výhradně takové, kteří s námi mají plus mínus podobnou povahu a (zejména) hodnoty. Aby tým fungoval efektivně, měl by přicházet s kreativními nápady a řešeními. A ideálně je i prosazovat prakticky. A k tomu je zapotřebí mít v posádce všechny typy osobností a někdy i takové, kteří nám na 100% nesedí svou dynamikou. Nicméně základem je, že nám sedí hodnotově, zejména ladí s našimi firemními principy a kulturou.

Diverzita nakopne váš tým

Kreativitu podporuje diverzita týmu. Ta zajistí namíchání správného poměru týmového koktejlu. Nejde jen o zjednodušující pohled “tak do každého týmu přidáme jednu dvě ženské, ty vnesou k mužskému jang do řešení chybějící jin – a máme to”. Samozřejmě plus mínus sedí, že ženy a muži se na problém dokážou podívat různými pohledy, což je většinou přínos. Navíc se v 21. století víc a víc stává, že klienti chtějí vidět na druhé straně jednacího stolu ženu.

Introverti a extroverti

Kromě genderového prvku jde však také o zastoupení introvertů a extrovertů v týmu. Většina Jobsů by nikdy nebyla tak úspěšná nebýt všech těch Wozniaků. Úderní extroverti sebevědomě prosazující a chrlící kreativní návrhy potřebují být brzděni přemýšlivými introverty, aby nedošlo k průšvihu. Je k nezaplacení, když jsou v týmu lidé, kteří jsou pečliví a puntičkářsky dokonale připraví prezentaci + naopak otevření, extrovertně ladění šoumeni, kteří pak prezentaci sebevědomě a rádi představí klientovi. V posledních letech je introvertům (a jejich silným stránkám) věnována konečně zasloužená pozornost. Susan Cainová v knize Ticho, síla introvertů ve světě, který nikdy nepřestává mluvit mimo jiné ukazuje, jak problematické je třeba v prostředí burzy, že mezi dravými extroverty je mizivé, nedostatečné zastoupení přemýšlivých introvertů, kteří by byli bývali průběžně informovali o nezdravém směřování až k velké ekonomické krizi 2008. Cainová i další na základě mnoha empirických výzkumů dokazují, že při zdravějším poměru extroverti/introverti by ve většině oblastech byznysu panoval mnohem lepší stav.

Rozjížděči a dokončovači

Také je dobré neopomínat při výběru nových členů do týmu, zda v něm máte zastoupené jak rozjížděče, tak dokončovače. Máte-li jen chrliče fantastických nápadů, které pak nemá kdo zodpovědný realizovat a umanutě trvat na jejich dokončení, jste v průšvihu. A naopak máte-li jen pracanty, kteří se drží zásadně při zemi, chybí vašemu týmu (a vašim projektům) jiskra.

Dream team

Jako na šéfovi nebo HR je to na vás poskládat funkční hvězdný tým – takové týmy pak dělají i funkční firmy, které jsou pro zákazníky lovebrandy! Různorodé týmy přinášejí zajímavější inovace, lepší řešení. Pamatujte při tom na:

  • Jako první krok je nezbytné si přesně vydefinovat pozici a roli, jakou má nový kolega zastávat. Náplň práce, kompetence, pravomoce, odpovědnost. Na základě toho se již narýsuje i osobnost kandidáta. Potřebujete rozkopávače dvěří nebo pečlivého člověka s organizačním talentem?
  • Věřte ve svůj šestý smysl (tedy intuici) a chemii, jak nám ktodo sedí/nesedí. A jak ladí s hodnotami společnosti (tedy vašimi).
  • A když nesedí – chce to mluvit na rovinu, hledat možnosti jak by to mohlo sedět. Pokud to nejde – šup s ním/ní z kola ven. Čím rychleji, tím lépe! Protože to tak stejně dopadne, jen ztrácíte nervy, čas… a tím pádem peníze a dobrou pověst.

Nevíte si rady s poskládáním týmu?

Líbil se vám článek? Podělte se s přáteli:
helena

Mgr. Helena Macková

Osobní kouč pro talent, kariéru a osobní štěstí
Personální konzultant pro firemní změny

Blog — koučink a osobní rozvoj

Každý si píšeme svůj příběh života. Veselý, šťastný, ponurý, hrdinský, temný, tragický, bojovný. Jaký příběh si píšeš ty? Líbí se ti, nebo ho chceš prožívat trochu jinak? Můžeš ho přepsat, poradím jak.

Něčeho se nám nedostávalo, něco nám chybělo. Absencí lásky, bezpečí, porozumění, ochrany a spol. vzniká „díra“, kterou lepíme, aniž bychom si to mnohdy uvědomovali.

Kde začíná náš úspěch? Začíná u naší matky a porodu. Zní to praštěně? A přesto, porod a následný vztah k matce ovlivňují naše pozdější úspěchy v práci a životě vůbec.

Věděli jste, že má na nás a náš život vliv až 7 generací nazpět? Uznání předků má zásadní vliv na to, jak v životě (ne)prosperujeme.

Kam dál? Vyberte co je vám nejbližší

Koučink, osobní rozvoj

Váš potenciál - naplňujete ho? Co kdyby pozitivní změny ve vašem životě probíhaly rychleji, efektivněji? Pořádný nádech a... pojďte se mnou odstranit bloky a nastartovat potřebné změny. Bude to intenzivní, ale zábavné a “téměř bezbolestné”!

VÍCE INFORMACÍ

Personalistika

Potřebujete (pře)nastavit firemní kulturu nebo organizační strukturu se vším všudy? Důkladný personální audit, postavit do latě personální procesy, vyladit komunikaci napříč celou firmou, zefektivnit pohovory, vyjasnit kompetence a klíčové pozice?

VÍCE INFORMACÍ

Školení

Nestůjte sami sobě v cestě - zapracujte na sebevědomí, sebepřijetí, na vztazích s ostatními. Leadership, ženský leadership, firemní kultura, personalistika v praxi… zapracujeme na tématu dle vaší volby - pokud se nebojíte být opravdu sami sebou.

VÍCE INFORMACÍ