Jít za svým snem není cesta za fatamorgánou!

Tohle je článek o odvaze. Nejen o odvaze jít za svým (pracovním) snem, ale taky o odvaze věřit si. Svým schopnostem, své vnitřní síle. Znám velmi odvážné lidi a setkávám se s nimi i při koučinku. Tohle je sen dvou z nich: vysokého manažera z korporátu a šikovného truhláře z dílny.

Příběh dvou hrdinů

Je extrémně těžké v pozici důležitého vedoucího v důležité firmě zjistit, že to, co opravdu chcete, je vlastní hudební projekt. A stejně tak náročné zjištění je to pro truhláře, když se cítí mnohem víc sám sebou při extrémním cestování na kole za pár peněz po Kazachstánu a spol. Jak to sakra udělat, aby si člověk “směl” jít za svým snem, aniž by ze sebe udělal blázna, co zahodil slibnou “zodpovědnou” kariéru a šel stavět vzdušné zámky…

Oba “snílci” sice toužili po naprosto jiné profesní cestě, oba příběhy přesto spojovaly překážky, které jim pořád dokola podkopávaly odvahu:

  • Chci si uskutečnit (i prostřednictvím práce) svůj sen, ale bojím se.
  • Koníčkem se přece nemůžu uživit – i když mě to baví jako nic jiného.
  • Naučili mě, že nejdřív povinnosti, až potom zábava. Nemůžu být nezodpovědný!
  • Když opustím svou rozjetou kariéru a nevyjde to, co ze mě bude? Pro všechny budu lůzr…

V situaci, kdy vás od “nového” pořád zpět stahuje “staré”, může pomoci objektivní pohled kouče.

V případě těchto dvou hrdinů pomohlo během koučinku zapracovat na:

  • Uvědomit si, CO chci a PROČ.
  • Podívat se na své bloky a překážky (reálné, technické) + osobní (ty v hlavě, domnělé)
  • Pro reálné překážky (např. nemám finance) hledat reálné řešení (kde finance seženu).
  • U domnělých překážek zjistit: kde se vzaly?! Proč se jimi omezuji (vždyť nejsou reálné)?!
  • Dovolit si být jiný a dovolit si to zkusit. Dovolit si úspěch a dovolit si klidně selhat. I selhání je posunem. (= PRÁCE SE SEBEVĚDOMÍM & SEBEJISTOTOU)

Výsledek: Oba hrdinové našeho příběhu se vydali za voláním svého srdce. Člověk nemusí hned udělat za dosavadním životem ostrý řez a spálit všechny mosty – ze začátku se např. nabízelo zůstat na 50% ve “staré” práci (zajistit si tak finance) a ve zbytku času rozjíždět postupně “novou” kariéru. Nikdo totiž nestanovil zákon, že nemůžete částečně pracovat jako truhlář a částečně jako profi sportovní poradce a průvodce po divokých zemích!

Jejich projekty jsou stále úspěšnější a je velmi reálná šance, že se svým “snem” v budoucnu  bezproblémově uživí. A(le) hlavně, jsou happy! A jejich sebevědomí je tam, kde má být.

Líbil se vám článek? Podělte se s přáteli:
helena

Mgr. Helena Macková

Osobní kouč pro talent, kariéru a osobní štěstí
Personální konzultant pro firemní změny

Blog — koučink a osobní rozvoj

Každý si píšeme svůj příběh života. Veselý, šťastný, ponurý, hrdinský, temný, tragický, bojovný. Jaký příběh si píšeš ty? Líbí se ti, nebo ho chceš prožívat trochu jinak? Můžeš ho přepsat, poradím jak.

Něčeho se nám nedostávalo, něco nám chybělo. Absencí lásky, bezpečí, porozumění, ochrany a spol. vzniká „díra“, kterou lepíme, aniž bychom si to mnohdy uvědomovali.

Kde začíná náš úspěch? Začíná u naší matky a porodu. Zní to praštěně? A přesto, porod a následný vztah k matce ovlivňují naše pozdější úspěchy v práci a životě vůbec.

Věděli jste, že má na nás a náš život vliv až 7 generací nazpět? Uznání předků má zásadní vliv na to, jak v životě (ne)prosperujeme.

Kam dál? Vyberte co je vám nejbližší

Koučink, osobní rozvoj

Váš potenciál - naplňujete ho? Co kdyby pozitivní změny ve vašem životě probíhaly rychleji, efektivněji? Pořádný nádech a... pojďte se mnou odstranit bloky a nastartovat potřebné změny. Bude to intenzivní, ale zábavné a “téměř bezbolestné”!

VÍCE INFORMACÍ

Personalistika

Potřebujete (pře)nastavit firemní kulturu nebo organizační strukturu se vším všudy? Důkladný personální audit, postavit do latě personální procesy, vyladit komunikaci napříč celou firmou, zefektivnit pohovory, vyjasnit kompetence a klíčové pozice?

VÍCE INFORMACÍ

Školení

Nestůjte sami sobě v cestě - zapracujte na sebevědomí, sebepřijetí, na vztazích s ostatními. Leadership, ženský leadership, firemní kultura, personalistika v praxi… zapracujeme na tématu dle vaší volby - pokud se nebojíte být opravdu sami sebou.

VÍCE INFORMACÍ